Inleiding

De Romeinen zeiden het al: een naam is een soort (voor)teken. En waar je het als normale sterveling moet doen met de voor- en achternaam die je bij je geboorte hebt meegekregen, kun je het lot een beetje tarten als je een bandje begint - want dan mag je je naam zèlf uitzoeken. 

Nomen est omen – is de naam werkelijk een teken? Nou nee. Want er zijn voor zover we weten geen muziekgroepjes die uit tienduizend maniakken bestaan, net zo min als de poppodia bevolkt worden door magere Lizzies, superzwervers of de zus van William Shakespeare (bedenk zelf welke groepen hier bedoeld worden, of blader snel verder). 

En nu we het toch over Shakespeare hebben: hoe zit het met diens What’s in a name? Doet de naam van een band er echt niet toe? Kun je een groep werkelijk elke naam geven die je maar te binnen wil schieten? Dat is ook al niet waar: wie het naslagwerk van onze tijd - Internet - er op loslaat ziet dat de namen er wel degelijk toe doen. Anders valt niet te verklaren waarom er op zoveel plekken hulp wordt geboden in de vorm van elektronische band name generators. Of waarom zoveel mensen zich op de diverse fora druk maken over vragen als ‘Hoe noem ik m’n band?’; ‘Bestaat er al een band die Green Strawberry heet?’ of ‘Wat vinden jullie van The Vomiters als groepsnaam?’. 

Wat heel aardig is: talloze wannabe musici (sterker nog: er zitten mensen tussen die nog geen valse noot aan een ontstemde ocarina weten te ontlokken) maken zich nu al druk over hoe hun bandje, straks, als de line-up eindelijk compleet en het repertoire bepaald is, moet heten. Die lopen dus wel heel erg op de feiten vooruit. 

Het is trouwens opmerkelijk hoeveel bandjes hun stinkende best doen om als intellectuelen over te komen. Waarom zoeken zoveel formaties hun heil bij titels van boeken, werken en werkjes die door hippe, onbegrepen of volledig de weg kwijt zijnde auteurs op de mensheid werden losgelaten? Een raadsel. Zo zijn er ook legio bandjes die gewoonweg de titel van een film als bandnaam aannemen. Niet zelden gaat het dan om films uit de avant-gardehoek, of om odd ball comedies of zelfs kinderfilms - meligheid kent geen tijd. 

En laten we verder niet vergeten dat er ook legio muzikale groepjes zijn die willen laten zien dat ze - hoe middelmatig hun eigen repertoire ook mag klinken - best weten dat er in de wereld van de lichte muziek heel veel andere, veel interessantere collega-bandjes actief zijn. Want muzikale formaties die naar de titel van een album of single van andere groepen zijn vernoemd zijn er namelijk ook volop, ook al gaat het vaak om nummers in de categorie never heard of. Hoe obscuurder het nummer, hoe beter. 

We mogen ook wel een beetje medelijden hebben met al die naamloze formaties die het besluit nemen om de zaken nu eens serieus aan te pakken en een pakkende bandnaam te bedenken. Want nee, het valt inderdaad niet mee om bij die keuze de muzikale spijker feilloos op z’n kop te slaan. Succes hangt namelijk jammer genoeg niet uitsluitend af van vakmanschap en ook niet alleen van het vermogen om mooie nummers te schrijven. 

‘In this competitive era, choosing company and product names are the single most important marketing decisions (that) businesses face,’ schrijft Jack Trout in Business 2.0; Trout zal vast geen bezwaar hebben als we zijn statement toepassen op de kleinste bedrijven die we kennen: bands. 

Nóg een deskundige, Lisa Lepine: zij werpt onder het kopje The DIY Musician (de afkorting staat voor Do It Yourself ) de volgende vraag op: ‘How do you choose a band name that really works?’ En Lisa geeft natuurlijk ook zelf antwoord: ‘Een naam is onverbrekelijk verbonden met de wereld waarin een band leeft en werkt. Wie een naam kiest die niet zo dicht mogelijk bij de kern van de band ligt, begint met een nadeel. Ik heb dat zelf ondervonden, toen ik betrokken raakte bij twee bandjes. Beide formaties hadden succes kunnen hebben, als er maar een andere naam voor ze was gekozen. Een naam die niet in je voordeel werkt, werkt in je nadeel.’ En, voegt Lisa er nogal provocatief aan toe: ‘De muziek is wel de minst belangrijkste factor.’ 

Hoe zelfverzekerd onze deskundigen ook klinken en hoe verbeten veel nu nog naamloze muzikale formaties ook jagen op de ultieme bandnaam, het lijkt verstandig er allemaal niet te zwaar aan te tillen. Want veel van die prachtige, rare of verbazing wekkende bandnamen werden destijds nogal gehaast, zonder veel bombarie en vrij achteloos uit de hoed getoverd. Waardoor veel bands er achteraf spijt van hadden (en soms ook nog hebben) dat ze er, toen het er op aankwam, niet wat beter en langer hebben nagedacht. Het gevolg was dat ze zich nu in allerlei bochten moeten wringen om toch nog iets te maken van die destijds vrij terloops geadopteerde tekstuele vaandels. 

Voor de samensteller van deze miniatuurencyclopedie was het daardoor niet altijd gemakkelijk: hij moest zich op zijn zoektocht vaak door allerlei apocrief gezwets, hoogdravende fantasieën, loos geroddel en op niets gebaseerde speculaties worstelen. Om nog maar te zwijgen van de kostbare en tijdrovende research die zijn vasthoudende, naar perfectie strevende onderzoeksmedewerker heeft moeten verrichten. 

Dat neemt niet weg dat we ons best hebben gedaan om zo zorgvuldig mogelijk te werken. En het houdt ook in dat kritiek màg: we staan open voor suggesties, verbeteringen en aanvullingen. 

Tot slot raden we je aan zuinig te zijn op deze informatiebron. Consumeer ‘m in kleine hapjes - twee, drie bandnamen per dag is meer dan voldoende. De zon gaat iedere dag weer op en de volgende dag zijn er weer nieuwe, opmerkelijke bandnamen. We houden je op de hoogte!

Pomuzi Press
Weesp - December 2013

Alle rechten voorbehouden. Veel plezier!
Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger