Libertines

Waar komt bandnaam Libertines vandaan - Marquis_de_Sade_portraitOf deze postpunk-revivalisten uit Londen een ongezonde obsessie voor kinderporno hebben is niet bekend, wel dat hun frontmen, Carl Barât en Pete Doherty, ooit een (Engelstalig) boek van Markies de Sade in handen kregen met de expliciete titel The Lust of the Libertines. Waarschijnlijk ging het om een bewerking of een excerpt van het origineel, Les 120 Journées de Sodome ou L'Ecole du Libertinage.

In dat boek worden vierentwintig (voor het merendeel uiterst jeugdige) meisjes seksueel gemarteld door vier welgestelde heren, die en passant hun oor te luisteren leggen bij vier oudere prostituees die te zelfder tijd uitgebreid van hun vroegere ervaringen kond doen.

De Sade schreef het boek in gevangenschap, in 1785, toen hij 37 dagen in de Bastille moest doorbrengen. Het manuscript - een doorlopende rol papier met een lengte van twaalf meter - overleefde de bestorming van de Bastille en werd later in De Sade's cel teruggevonden.

Het duurde echter tot het begin van de twintigste eeuw voor een uitgever het aandurfde het te publiceren. Barât en Doherty, die eerder van plan waren hun band The Albions te noemen, vonden The Libertines wel lekker klinken, ergens, dus.

Actief: 1997-2004; 2010-heden, GBR
Site: http://www.thelibertines.com/


Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger