Rosetta Stone - Dat lost het op

Porl King en Karl North van het drum- en synthduo Rosetta Stone hadden de eigenaardigheid om bepaalde levenloze zaken een eigen naam te geven (zie ook Slade). Zo kreeg hun verzameling aan elkaar gekoppelde synthesizers de naam Madame Razor.

Rosetta Stone bandnaam idee - British Museum - LondonDe bandnaam Rosetta Stone is gemakkelijk te herleiden: die verwijst naar de Steen van Rosetta (ook wel Steen van Rosette), een donkere granieten steen die in juli 1799 in Egypte door Franse troepen werd ontdekt bij werkzaamheden aan fort St. Julien (nu Quaitbay) bij de Egyptische plaats Rosetta (nu El Rashid).

Dankzij het feit dat op de steen op drie verschillende manieren dezelfde tekst was geschreven (in de vorm van hiƫrogliefen, in demotische tekens en met gebruikmaking van het Grieks alfabet) kon het stuk graniet als 'vertaalhulp' worden gebruikt bij het ontcijferen van de tot dan toe onbegrijpelijke hiƫrogliefen.

Voor de volledigheid: er bestond van 1973 tot 1984 ook een band die dezelfde naam droeg, met in zijn gelederen de voormalige gitarist van de Bay City Rollers, Ian Mitchell. Aangenomen mag worden dat ook deze formatie bij het zoeken van een naam inspiratie bij de Egyptische steen zocht.

Zie ook: Bay City RollersSlade

Actief: 1988-1998, GBR
Site: http://www.rosetta-stone-info.co.uk/


Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger