Chipmunks, Alvin and the - Eéndagseekhoorns

We vermelden deze 'formatie' met enige terughoudendheid, want het muzikale gehalte van het eenmansbandje (alle partijen werden ingezongen door wijlen Ross Bagdasarian) slaan we niet al te hoog aan.

Eigenlijk was Bagdasarian (die, om de zaken verder te compliceren, onder het pseudoniem David Seville opereerde) een soort vocale versie van de gitarist Les Paul.

Deze laatste wist zich op velerlei terreinen te bekwamen (het ontwikkelen van gitaren met een massieve klankkast, het technisch perfectioneren van overdubs, het werken met delay, faseverschuiving, meersporenopnamen, galm en wah-wah), maar Paul werd vooral wereldberoemd door een simpel gitaartrucje: hij nam zijn solo's op normale snelheid op en draaide de tapes daarna op dubbele snelheid af, wat een hoog, tinkelend geluid opleverde.

David Seville kende op zijn beurt maar één kunstje, dat erg veel op dat van Les Paul leek: hij nam zijn liedjes op halve snelheid op en draaide ze op normale snelheid af, wat hoge, falsetto-achtige stemmetjes opleverden.

Over bandnaam Alvin and the Chipmunks - cartoon seriesDe liedjes werden ten gehore gebracht in een tekenfilmserie, heel creatief van de titel Alvin and the Chipmunks voorzien, wat meteen ook de verklaring van de bandnaam is. Behalve Alvin traden er in de serie nog twee andere getekende eekhoorns op: Simon en Theodore.

Leuk detail: de drie eekhoornnamen werden 'geleend' van medewerkers van Bagdasarians platenmaatschappij, Liberty Records. Simon was vernoemd naar platenbaas Si Waronker, Theodore naar opnametechnicus Ted Keep en Alvin zelf naar Al Bennett, de tweede man bij Liberty Records.

Zie ook: Altered Images

Actief: 1958-1972; 1979-heden, USA
Site: http://en.wikipedia.org/wiki/Alvin_and_the_Chipmunks


Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger