JJ72 - Geen ge-oh

Weer zo'n bandnaam - het gaat om indierockers uit het Ierse Dublin - waarvan de oorsprong tot veel giswerk aanleiding gaf en geeft.

Dat het om het typenummer van de wasmachine van zanger Mark Greaney zou gaan is - hoe grappig ook - helaas onjuist.

Er is een warrig verhaal dat beschrijft hoe de band zich aan een enorme partij jamjar bezondigde (wat Iers slang schijnt te zijn voor 'slap gelul'), om daarna uit het commentaar bij een televisiedocumentaire te leren dat 72 procent van alles wat er onze aardbol gezegd wordt op bullshit neerkomt. JJ72 zou dan dus de afkorting zijn van 'Jamjar 72%'.

Waarom JJ72 de bandnaam koos - James JoyceMaar Greaney heeft in een serieuze bui wel eens bekend dat het getal 72 werd gekozen omdat dat het jaar is waarin zijn ouders trouwden ('If they hadn't, the band wouldn't exist - full stop') en dat de letters JJ een eerbetoon zijn aan de Ierse schrijver en dichter James Joyce (Greaney: 'That's what I got from Joyce and Finnegan's Wake: [that] you can be serious about stuff, but you can have a laugh in your own way.').

In 2006 was Mark klaar met lachen, want toen viel zijn bandje elkaar. Dat leverde nog wel een leuk persbericht op, dat met het volgende gedicht annex grafschrift opende:

'Reader, we are to let thee know
 JJ72's body only lies below
For could the grave JJ72's soul comprise
Earth would be richer than the skies.'

Snik.

Actief: 1999-2006, IRL
Site: http://www.jj72.org.uk/

Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger