Booker T and the MG's

R&B-groep uit Memphis, Tennessee, sterk in instrumentale nummers.

De naam van de formatie komt voor een deel voor rekening van organist/pianist Booker T. Jones en voor een deel voor rekening van de 'geboorteplaats' van de band, Memphis - dat is althans het 'officiële' verhaal.

Booker T. Jones werd door zijn ouders vernoemd naar de Amerikaanse burgerrechtenactivist Booker T. Washington. Maar terwijl de laatstgenoemde als tweede voornaam Taliaferro had, hield de 'T.' in Booker T. Jones' naam helemaal niets in; Booker T. Jones is daardoor zijn volledige naam.

Wat Booker T and the MG's betekent - Old MG carWat de MG's betreft: dat was volgens de platenmaatschappij van de band, Stax, geen verwijzing naar een automerk; het zou Memphis Group betekenen. Andere artiesten bij Stax - onder wie songwriter Chips 'Do Right Woman' Moman - houden echter vol dat 'MG' wel degelijk een respectvolle buiging naar de gemotoriseerde krachtpatsers van die naam inhoudt, maar dat Stax bang was in merkenrechtkwesties verwikkeld te raken. Moman zegt dat Booker T. en hij bij Stax ooit samen in een backing group zaten die The Triumphs (ook een automerk) heette.

Booker T. kreeg er in zijn latere carrière spijt van dat de bandnaam zo'n duidelijk onderscheid maakte tussen zijn personage en dat van zijn MG's. Want Stax behandelde Booker T. met veel meer égards dan de toch ook niet ongetalenteerde MG's (onder wie muzikale grootheden als Donald 'Duck' Dunn en Steve Cropper).

Het kwam Booker op een gegeven moment zó de keel uit dat hij de samenwerking met Stax verbrak; Booker T. Washington zou trots op hem zijn geweest.

Actief: 1962-1977; 1994-heden, USA
Site: http://www.bookert.com/

Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger