Devo - De tijd zal het leren

Wat bandnaam Devo betekent - devolutionSommige bands lijken pseudopsychologisch gezever uit te lokken. Neem de punkrockende new wavers van Devo, een band uit Akron, Ohio. Hun muziek wordt omschreven als theatraal, als een mengsel van kitsch en science fiction en ook wel als een kruising van surrealistische humor en bijtende satire. Dat alles levert dan 'conflictueuze popsongs' op, vertolkt door ongewone synthetische instrumenten en met dito maatsoorten, met als gevolg dat hun werk van enorme invloed zou zijn geweest op latere populaire muziek.

Geen wonder dus dat er, als het over de herkomst van de bandnaam gaat, op dezelfde wijze op los wordt gekakeld. Zo zijn er mensen die denken dat Devo het concept van de devolutie heeft bedacht, terwijl de beginselen van die filosofie al in de zestiende eeuw schijnen te zijn ontvouwd.

Anderen houden het er op dat Devo zijn inspiratie ontleent aan The Beginning Was the End, een boek van Oscar Kiss Maerth, wiens belangstelling in hoofdzaak uitgaat naar kannibalisme (en dan in het bijzonder het nuttigen van de nog warme hersenen van een of meer medemensen - sambal bij?).

Meer in de lijn der dingen ligt dat Devo zich wel kon vinden in de devolutietheorie, die er op neer komt dat de mensheid geen vooruitgang boekt, maar daarentegen mentaal achteruit holt, met als bewijzen hiervoor het disfunctioneren van de maatschappij en de heersende kuddementaliteit bij met name de Amerikaanse bevolking.

Actief: 1972-1991; 1996-heden, USA
Site: http://www.clubdevo.com/

Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger