UB40 - Het ambtelijk apparaat omzeild

Waar bandnaam UB40 voor staat - Signing off coverReggaeband uit het Engelse Birmingham. De bandnaam heeft ervoor gezorgd dat een administratief formulier, Unemployment Benefit Form 40 (afgekort UB40) onsterfelijkheid verkreeg.

Met het formulier kon bij het toenmalige Department of Health and Social Security (DHSS) een werkloosheidsuitkering worden aangevraagd. Het formulier zou afgebeeld staan op de hoes van het debuutalbum van UB40, Signing Off.

We betwijfelen echter
a. dat het om het bewuste formulier gaat en
b. dat wat op de bedoelde albumhoes is afgebeeld ooit door het DHSS is aan werkzoekenden is verstrekt.

Wat op de hoes te zien is, is een Attendance Card, dus geen aanvraagformulier, maar een kaart waarop kon worden bijgehouden hoe vaak een werkzoekende het kon opbrengen om zich bij het Benefit Office te melden. En die kaart ziet er veel te netjes en overzichtelijk uit om ooit uit de kokers van een ambtelijk apparaat te zijn gekomen - wij houden het erop dat het hier om een stukje overtuigend art work gaat.

Overigens bestaat het UB40-formulier al lang niet meer. Tegenwoordig krijgen Engelse werkzoekenden geen Unemployment Benefit meer, maar een Job Seekers Allowance (JSA). Dat wil zeggen: als ze eerst een Job Seekers Agreement (JSAG) hebben ondertekend. Kijk, zo kennen we onze ambtenaren weer!

Actief: 1978-heden, GBR
Site: http://www.ub40.co.uk/

Delen

2 comments:

Jeff zei

Goed, we weten nu waar UB voor staat. Nu zou ik nog een verklaring voor het geval 40 willen hebben. In een grijs verleden heb ik weleens gehoord dat dit voor het aantal weken stond maar dit heb ik nog nergens gelezen. Iemand een idee?

Unknown zei

Als je in het Engels googlet, kom je erachter dat 40 het betreffende formuliersnr. is.

 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger