Men They Couldn't Hang, The

Bandnaam The men they could not hang verklaard - John Lee

Een van de oprichters van TMTCH, bassiste Shanne Breadley, stond ook aan de basis van The Nipple Erectors, de eerste band van Shane MacGowans van de latere Pogues). Niet zo gek dus dat het Londonse TMTCH een snufje punk in zijn folkrockachtige nummers verwerkte.

De band is vernoemd naar John ‘Babacombe' Lee, bijgenaamd The Man They Could Not Hang. Lee werd begin 1885 tot de strop veroordeeld omdat hij zijn werkgeefster, Emma Keyse, bij haar thuis (ze woonde in Babbacombe Bay bij Torquay) op 15 november 1884 zou hebben vermoord. Het bewijs was flinterdun, maar een oud strafblad en een onverklaarbaar wondje aan zijn arm werden John fataal.

Op 23 februari 1885 deed de beul, James Berry, drie vergeefse pogingen om Lee op te hangen; het valluik wilde echter tot drie keer toe niet open. De executie werd afgelast en later zette de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Sir William Harcourt, Lee's straf om in levenslang.

Technisch onderzoek wees later uit dat het luik moeiteloos open kon, zolang er maar geen gewicht op stond. In 1907, na vele gratieverzoeken te hebben ingediend, werd Lee vrijgelaten.

Er was in de penitentiaire geschiedenis overigens nóg een man they could not hang: de Engelsman Joseph Samuel, die wegens brute moord in Australië ter dood werd veroordeeld, maar wiens strop het tot drie keer toe begaf. Omdat dit door het publiek als een teken van God werd gezien, besloten de autoriteiten Samuel, die aan zijn avonturen op het schavot slechts een verstuikte enkel overhield, dan maar gratie te verlenen.

Actief: 1984-1991; 1996-heden, GBR
Site: http://www.tmtch.net/

Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger