Hüsker Dü - Hoe taalbarrières weg te nemen

Ondanks al die umlauts gaat het bij Hüsker Dü gewoon om een Amerikaanse band, om preciezer te zijn: om rockers uit Saint Paul, Minnesota.

Ze zouden hun bandnaam min of meer zelf ‘ontdekt’ hebben, tijdens hun eerste repetities. Een van de nummers op hun vroegste setlist was Psycho Killer van de Talking Heads.

Dat nummer rammelde nogal, vooral omdat de bandleden het Franse deel van de tekst niet machtig waren (terwijl dat toch echt niet zo moeilijk was: ‘qu’est-ce que c’est?’ ofwel keskuhsèh). De ontbrekende tekst werd daarom maar al improviserend ingevuld met allerlei buitenlandse termen die de bandleden zich wèl konden herinneren. Eén van die termen was Hûsker Dû (oorspronkelijk met accents circonflexes geschreven), wat Noors (of Deens) is voor ‘Herinner je je nog?’.

Hûsker Dû was een bordspel - een soort Memory, in Nederland heette het Raad je plaatje - dat in Scandinavië vanaf 1950 op de markt werd gebracht door de spellenfabrikant Pressman. Volgens de toenmalige omschrijving was het een spel waarbij het mogelijk is dat kinderen volwassenen aftroeven. Net zo boring als een spelletje Mens Erger Je Niet, dus.

Actief: 1979-1988, USA
Site: http://www.myspace.com/flipyourwig

Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger