Procol Harum

Met het afleveren van een paar sterke staaltjes symfonische pop zijn de barokrockers van Procol Harum (Richmond, Londen) wereldberoemd geworden.Niet in de laatste plaats gebeurde dat door het uitbrengen van een eigentijdse vertolking van Johann Sebastiaan Bachs Air uit de Suite voor orkest nummer 3 (BWV 1068) in D grote terts, door de band van de veel pakkender titel A Whiter Shade of Pale voorzien.

Wat betekent Procol Harum - Kochten een koeHet was de manager van de band, Guy Stevens, die met de naam op de proppen kwam: een vriend van hem had een kat die Procol Harum - althans zo klonk het - heette. Later trachtte Stevens (die ook de bandnaam Mott The Hoople bedacht; zie aldaar) een bepaalde betekenis aan de naam te koppelen: volgens hem betekende het Latijnse Procul Harun zoiets als ‘ver voorbij deze dingen’.

Zanger en pianist Gary Brooker liet hierop weten dat hij hartstikke blij was met die verklaring, want, zo zei hij, die kattennaam had natuurlijk ook zoiets als I’m going to buy a cow kunnen betekenen.

De redactie van deze encyclopedie koestert zijn eigen theorie: wij achten het niet uitgesloten de kat van Stevens’ vriend was vernoemd naar de grootste ‘oceaan’ (mare) die op de maan te vinden is: Procellarum.
Oceanus Procellarum

Actief: 1967-1977; 1991-heden, GBR
Site: http://procolharum.com/

Zie ook: Mott the Hoople

Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger