ZZ Top - Het ware verhaal

Wat betekent ZZ TopRockband uit het Amerikaanse Houston, ook wel liefkozend That Little Ol’ Band from Texas genoemd.

Hun repertoire leunt sterk op nummers die uit boogie vermengd met blues bestaan. Er zijn maar weinig formaties waarvan de bandnaam tot zoveel verschillende verklaringen heeft geleid.

ZZ Top naam idee - BB KingDaar zitten heel onwaarschijnlijke bij (de ‘dubbele Z’ zou een tekstuele vertaling zijn van de visuele aanblik van de openstaande deuren van de schuren waarin de band met spelen begon of zoiets), maar ook heel geloofwaardige (de bandleden zouden gek zijn op grote borsten, zeg maar van het formaat waarvoor in Amerika Double Z Bra’s te koop zijn).

Aardig is ook de uitleg dat het om een retrograde bandnaam gaat, die van achteren naar voren moet worden gelezen: Pot ZZ (marijuana maakt slaperig!). Nog eentje: de hongerige leden van de nog naamloze band zouden zijn uitgestapt bij een als zodanig met neonletters aangekondigde PIZZA STOP. De lichtreclame zou gebrekkig zijn geweest, waardoor de letters PI, A en S (samen ook een heel leuke bandnaam) niet brandden.

Voor de hand liggend is verder de verklaring dat door ZZ Top als bandnaam te kiezen de albums van de band in de winkel gemakkelijk te vinden zouden zijn: helemaal achteraan immers. Ook de ZZ Ranch in Mexico(?) figureert in het lijstje verklaringen. En - door het drugsgebruik van de band heel geloofwaardig - ook de combinatie van twee vloetjesmerken die het in de wereld van de dope goed deden, Zig-Zag en Top, wordt wel genoemd.

Maar als we op de band-zelf mogen afgaan is er maar één sluitende verklaring voor de bandnaam ZZ Top en dat is dat bandlid Billy Gibbons ‘m heeft bedacht. Een en ander valt op te maken uit Gibbons’ autobiografie Billy F Gibbons: Rock + Roll Gearhead. In dat boek beschrijft Gibbons een appartment dat hij ooit bewoonde en waarvan de muren met concertposters en -flyers beplakt waren. Tot de geafficheerde artiesten behoorden Z.Z. Hill and B.B. King.

Even speelde Gibbons met de gedachte dat ZZ King of B.B. Hill leuke bandnamen zouden zijn, maar uiteindelijk werd het dus ZZ Top .

Actief: 1969-heden, USA
Site: http://www.zztop.com/

Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger