Rutles - Parodie wordt werkelijkheid

Het zou echt een schande zijn geweest als de belangrijkste popgroep ter wereld niet door iets of iemand zou zijn geparodieerd. Dat voorrecht is de Beatles dan ook vele malen ten deel gevallen.

Maar de moptops zijn toch het perfectst geïmiteerd door The Rutles (ook wel: The Prefab Four). Deze (imaginaire) popband was in feite een spin-off van de humoristische televisieshow waarvan de BBC in 1975 en 1976 dertien afleveringen op de buis bracht, getiteld Rutland Weekend Television (RWT), op zich weer een parodie op de BBC-concurrent London Weekend Television (een dochter van het commerciële ITV).

De RWT-serie werd geschreven door Eric Idle en Neil Innes, na het verscheiden van Monty Python’s Flying Circus, een satirisch programma waaraan ze beiden hadden meegewerkt. Tijdens de afleveringen van Rutland Weekend Television ontstond het idee voor de Beatlesparodie.

Rutles naam geschiedenis - Rutland - Google mapsEn Rutland? Dat bestaat ècht: het is het kleinste graafschap dat Engeland rijk is. En dat is in feite ook de grap: zo’n minigraafschapje zou maar een heel bescheiden eigen zender hebben kunnen financieren. En de weekendprogramma’s van zo’n kabouterzender zouden natuurlijk al helemaal niets hebben voorgesteld.

Rutland: de Rutles danken er hun naam aan. En om de grap compleet te maken: dankzij het succesvolle televisieprogramma gingen The Rutles ècht op tournee, ècht de platenstudio in en scoorde de band in Engeland twee èchte hits (zie in dit verband ook Spinal Tap).

Actief: 1975-1978; 1996-1997; 2002, GBR
Site: http://www.rutles.org/

Zie ook: Beatles

Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger