Killing Joke

Groepje postpunkers uit Notting Hill, Londen, met als vaste bandleden het koppel Jaz Coleman (zang, toetsen) and Geordie Walker (gitaar).

Een killing joke is in het Engels een staande uitdrukking die zoveel betekent als ‘om je dood te lachen’. De bewuste woorden worden vooral ge gebruikt in die situaties die ironisch of paradoxaal zijn.

Killing Joke naam herkomst - Batman - The Killing JokeIs het mogelijk dat er in dit geval inspiratie werd geput uit een geheel andere bron: een stripverhaal met Batman in de hoofdrol, getiteld Batman: The Killing Joke? Het album werd geschreven door Alan Moore en getekend door Brian Bolland. Het verscheen in 1988 en ondanks dat het by popular demand steeds weer opnieuw werd herdrukt kan het niet de inspiratiebron zijn geweest van een bamd die in 1978 werd opgericht.

Er is nog een andere bandnaamverklaring mogelijk. Het comedy team van Monty Python had een sketch op zijn repertoire die als The Funniest Joke in the World te boek staat; andere benamingen zijn Joke Warfare en - in dit verband interessant - Killer Joke.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, aldus de sketch, bedenkt Ernest Scribbler the funniest joke in the world; hij schrijft ‘m op en sterft lachend. Zijn moeder vindt de grap - ze denkt dat het een afscheidsbrief van haar zoon is - en legt na het lezen ervan schaterend het loodje. Ook anderen vallen aan de mop ten prooi. Het Britse leger legt er beslag op en laat de mop in het Duits vertalen, maar in stukjes (elke woord wordt door een aparte vertaler vertaald) - er mogen geen onnodige doden vallen.

Het resultaat is een grap die ‘60.000 keer zo krachtig is als de grootste vooroorlogse mop’, waarmee Peace for our time van de Britse premier Neville Chamberlain wordt bedoeld. De Duitse grap wordt op 8 juli 1944 voor het eerst ingezet, tijden het Ardennenoffensief. Met succes: de Duitsers sterven - al lachend - bij bosjes.
De mop luidt als volgt (Duitse lezers van deze encyclopedie wordt geadviseerd nu de ogen te sluiten):

Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!

Actief: 1978-1996; 2002-heden, GBR
Site: http://www.killingjoke.com/

Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger