Beatles - Getalenteerde fantasten

Beatles naam geschiedenis - John Lennon - Quarry Bank SchoolHet duurde even voordat de beroemdste (en volgens velen beste) popgroep ter wereld zijn definitieve naam gevonden had. Het begon met John Lennon, die in een skifflegroep speelde die sinds maart 1957 de naam Quarrymen droeg, naar de Quarry Bank School waar Lennon de lessen zoveel mogelijk volgde.

Deze naam werd in oktober 1959 veranderd in Johnny and the Moondogs (tweemaal raden wie die Johnny was). Drie maanden later werd dat al weer veranderd: Stuart Sutcliffe was erbij gekomen en hij stelde voor dat ze zich The Beatals - bijna goed! - zouden noemen. In feite was dat een kwestie van afkijken bij Buddy Holly: die had immers ook een bandje waarvan de leden uit insecten bestonden (The Crickets).

Later is door de kennelijk over veel fantasie beschikkende Paul McCartney wel beweerd dat de naam ‘Beatles’ te danken is aan de film The Wild One (1953), waarin twee motor gangs, respectievelijk onder leiding van Johnny Strabler (Marlon Brando) en Chino (Lee Marvin), elkaar naar het leven staan. Chino’s gang gaat als The Beetles door het leven. Dat het onwaarschijnlijk is dat leden van Johnny and the Moondogs, c.q. Stuart Sutcliffe deze rolprent zelf hebben gezien, vloeit voort uit het simpele feit dat de film tot 1967 niet in het Verenigd Koninkrijk mocht worden vertoond.

Ook de opmerking van John Lennon dat de naam Beatles ‘in een visioen werd geopenbaard’ mag als romantische nonsens worden gekwalificeerd. Maar voor de volledigheid toch een stukje tekst uit de editie van de muziekkrant Mersey Beat (1961) waarin Lennon de zaak uit de doeken doet: ‘Many people ask what are the Beatles? Why Beatles? Ugh, Beatles how did the name arrive? So we will tell you. It came in a vision - a man appeared on a flaming pie and said unto them “From this day on you are Beatles with an A”. “Thank you, Mister Man,” they said, thanking him.’

In mei 1960 werd de bandnaam nogmaals veranderd, in The Silver Beetles, en heel snel daarna werd het The Silver Beatles (een voorstel van Brian Casser van Cass and the Cassanovas om er Long John and the Silver Beatles van te maken haalde het uiteindelijk niet).

In augustus 1960, op het punt om voor het eerst naar Hamburg te gaan en op drempel staand van hun universele roem, maakten de toenmalige bandleden er uiteindelijk The Beatles van, een van de sterkste merken die onze aardbol rijk is.

Actief: 1960-1970, GBR
Site: http://www.beatles.com/

Zie ook: Ramones, Rutles

Delen
 
Copyright © 2014. Bandnaam verklaard - All Rights Reserved
Template based on Creating Website | Johny Template | Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger